fredag 3 december 2010

Hur springer du egentligen?

Ganska bra tack. I morse så var jag beredd för att få världens kritik, från en hård fotbollsspelare tillika naprapat och fysioterapeut, för mitt "nya" framfotasteg som jag har själv provat fram.

Men all han sa var snyggt, bra och fint. Jag var chockad, han tycker att det är OK. Jag är faktiskt väldigt glad för det. Sen så hade han en massa saker som jag behövde rätta till och tänka på. Otroligt nog så lyckades han på en timma instruera mig så att jag nu kan hålla ett högre tempo med samma ansträngningsgrad som ett tidigare lägre tempo. Men bara hjälp av förbättrad teknik!
Men tänk att man måste gå till en instruktör för att läsa sig något så basalt som att springa. Varför är det så? Skorna så klart, hade vi inte haft superduperdämpade skor så hade vi inte glömt bort vårt steg som jag ser mina barn gör. Lätt som en plätt flyger dom fram barfota/strumpor på hårda golv utan problem, naturligtvis.
Men om det bara var så lätt att det handlade om hälisättning, nej det är linjer mellan axlar och höft. Hållning och balans. Se till att rörelsen kommer från sula plexus. Rörelsen ska komma från höften. Det är väldigt komplext om man gör det för teoretiskt. Och det är ju det som är så bra när man får full uppmärksamhet av en löpinstruktör som går in och berättar vad man ska fokusera på.

Efter instruktionen så testade jag 2,5K i 4:20-tempo! Det var längesen som jag körde i den farten, och knappast så länge. Det jag kan minnas är att jag kört 1K intervaller på 4:30. Ok jag vet att det är mycket lättare att springa på löpband när det inte är något luftmotstånd osv. Men ändå. Det är ett superlyft. Måste ut och lubba i morgon för att testa lite mer.


2 kommentarer:

bureborn sa...

Shit! 4:20-tempo - här går det undan minsann.
Kanske skulle man testa... Fast det låter rätt obegripligt.. rörelse från höften. Låter som afrikansk dans. :-)
Hur testade du ut ditt nya löpsteg på egen hand? Kollade in filmer?

Liz Holmdahö sa...

Kul att höra att löptekniken fungerar så bra. Hade ett liknande uppvaknande när jag började. Som att växla ner men ändå behålla farten. :-)