söndag 6 december 2009

Vad är det för fel på Powerwalkare?

Nu när jag har kommit igång igen så har jag på varje runda sett folk människor som är ute och promenerar, det ser trevligt ut. Vissa får jag ögonkontakt med och ett leende ibland. Riktigt trevligt, småstadskänsla i en stor stad. Men då och då dyker en Powerwalkare upp, jag borde bara känna vad roligt att personen i fråga har kommit i gång och tycker att Powerwalk är en bra form att motionera i. Men...

Vad håller en del på med? Dom går med axlarna upp mot öronen och armarna flaxar högt framför kroppen i en högst onaturlig rörelse. Axelpartiet och höfterna är fixerade som om dom var stelopererade. Hur kan man glömt bort en helt naturligt rörelse som gång är? Jag tror att man har läst ett livstilsmagasin som säger att man ska jobba med armarna när man är ute och går. Vad Powerwalkarna glömt bort är att använda resten av kroppen förutom ben och armar. Spontant har har varit nära att stanna och prata med personerna för att "hjälpa till" men jag antar att det kanske skulle bli ganska pinsamt.
Jag ska erkänna att jag har inte någon speciellt snygg stil när jag är ute och lubbar, men vet i alla fall att man måste låta armarna tillsammas med axlarna och bröstkorgen, höfterna arbeta tillsammans i en hel rörelse.
För ett år sen gick jag hos en naprapat som även arbetar som rörelsefysiolog. Han analyserade min kroppsrörelse, först på en Step-maskin, sen på ett löpband. När jag sprang för glatta livet och tyckte att jag var lätt i steget frågade han mig:
- Springer du som en Svenne eller en Kenyan?
- Som en Kenyan! svarade jag snabbt.
Han log och sa att jag springer som en Svenne. Ingen spänst, korta släpande steg, fötterna längs en linje, stela armar och framförallt en stel bröstkorg som inte rörde på sig.
Självförtroendet fick sig en knäck, men efter att ha tagit till mig råden för att få en bättre löpteknik känner jag att jag har utvecklas.

Det är med den bakgrunden som jag bekymrat tittar på en ökande skara av Powerwalkare som håller armarna högt framför sig och flaxar. Eller en och en annan som har stavar som släpar efter sig. Jag tror att båda kategorierna skulle få ut mer om dom tog en promenad i ett elljusspår där det är lite mer kuperat än runt Kungsholmen.

Hur jag såg ut på mina 18K idag? Inte så snygg eftersom jag nog borde ha gått på toaletten innan jag gav mig ut, men efter 8K kunde jag smita in på Eriksdahlsbadet och lätta på spänningarna.

Inga kommentarer: